Poomsae | Stijlvormen

Taeguks of Poomsae zijn stijlvormen die een schijngevecht uitbeelden. Het is een vaste volgorde van aanval- en verdedigingstechnieken die uitgevoerd worden tegen een denkbeeldige tegenstander. Het beheersen van deze stijlvormen laat zien welke vaardigheden een Taekwondoka in kundig is. 

Nu denk je misschien; Maar waarom zou ik dit nou moeten leren? Hoe past iemand dit nou toe in een echt gevecht ?  Deze stijlvormen worden ook wel een innerlijk gevecht genoemd. Als je de essentie achter de technieken begrijpt, zul je merken dat deze innerlijke gevechten vele malen moeilijker is dan een gevecht met werkelijk tegenstander. Kenmerken zoals kracht, balans, dynamiek en uitstraling moeten voldoende ontwikkeld zijn. En willend zijn altijd te streven naar perfectie is key. De poomsae's zijn dan ook een belangrijk onderdeel in het Taekwondo en staan centraal tijdens het bandexamen. 


De Stijlvormen

In Taekwondo zijn er verschillende stijlvormen ofwel Taeguks of Poomsae. Voor de Geupgraden zijn er 8 Taeguks. Elke Taeguk staat telkens gelijk met een van de 8 Kwaes (tekens). Bekijk hieronder stap voor stap de instructie video's.


Taeguk (1) Il Jang;  dit is het symbool van 'Keon', dat de 'hemel en yang' betekent. 'Keon' symboliseert het begin van de schepping van alle dingen in het universum. Vandaar dat deze Taeguk zich in het begin van de opleiding situeert.Taeguk (2) I Jang: deze Taeguk symboliseert de 'Tae'. dat de innerlijke stevigheid en de uiterlijke zachtheid betekent.Taeguk (3) Sam Jang: deze symboliseert de 'Ra', dat 'hitte en helderheid' vertegenwoordigenTaeguk (4) Sa Jang: deze symboliseert de 'Jin', dat de grote kracht en waardigheid vertegenwoordigtTaeguk (5) O Jang: symboliseert de 'Zoon', die de wind vertegenwoordigt, met de machtige kracht en rust op basis van zijn kracht en zwakte.Taeguk (6) Yuk Jang: symboliseert de 'Kam',  die voor water staat, met de onophoudelijke stroom en zachtheid.Taeguk (7) Chil Jang: symboliseert de 'Kan', die voor 'de berg' staat, en betekent nadenken en stevigheid.Taeguk (8) Pal Jang: symboliseert de 'Kon', die 'Yin' en de aarde vertegenwoordigt, zoals de wortel en ook het begin en het einde. Dit is dus de laatste van de acht Taeguk poomsaes. Voor de Dangraden zijn er negen poomsae, ook hier heeft elke stijlfiguur zijn betekenis:

 1. Koryo: symboliseert "seonbae", een geleerd man, die wordt gekenmerkt door de sterke vechtende geest van een rechtvaardig persoon.
 2. Keumgang: Keumgang betekent diamant. De Keumgang berg op het Koreaanse schiereiland, die beschouwd wordt als het centrum van de nationale geest, en de "Keumgang Yeoksa" (Keumgangkrijger) zoals genoemd door de Boeddha, en vertegenwoordigt de machtigste krijger.
 3. Taebaek: Taebaek is de naam van een berg met de betekenis van "heldere berg", waar Tangun, de stichter van de natie van de Koreaanse volk, het land regeerde, en de heldere berg symboliseert heiligheid van de ziel en Tanguns gedachte van "Hongik InGaN" (humanitaire ideaal).
 4. Pyongwon: Pyongwon betekent een vlakte die een enorm uitgestrekte land is. Het is de bron van leven voor alle schepselen en het land waar de mensen leven. Poomsae Pyongwon was gebaseerd op het idee van vrede en strijd als gevolg van de principes van herkomst en gebruik.
 5. Sipjin: het woord "Sipjin" is afgeleid van de gedachte van tien lange levens, met daarin tien elementen van een lange levensduur, namelijk zon, maan, bergen, water, steen, pijnbomen, kruid van de eeuwige jeugd, schildpad, herten, en kraan . Ze bestaat uit twee hemellichamen, drie natuurlijke hulpbronnen, twee planten en drie dieren, alle het geven van menselijke wezens geloof, hoop en liefde.
 6. Jitae: het woord "Jitae": een man staat met twee voeten op de grond, uitkijkend over de hemel. Een man op de aarde symboliseert het vechten om te overleven tijdens het menselijk leven. Deze Poomsae symboliseert verschillende aspecten in een menselijk leven.
 7. Cheonkwon: dit betekent de Hemelse Grote Almachtige, de oorsprong van alle schepselen en het symbool voor de kosmos. Haar oneindige competentie betekent de creatie, verandering en voltooiing.
 8. Hansu: het woord "Hansu": water is de levensbron van het leven en de groeiende schepselen. Hansu symboliseert de geboorte van een leven en groei, kracht en zwakte, grootmoedigheid en harmonie, en aanpassingsvermogen.
 9. Ilyeo: deze symboliseert de gedachte van een grote boeddhistische priester van Silladynastie, de heilige Wonhyo, die wordt gekenmerkt door de filosofie van de eenheid van geest en lichaam. Poomsae Ilyeo staat voor de harmonisatie van de geest en lichaam, de essentie van de krijgskunst, na een lange training van verschillende soorten technieken en spirituele groei voor de voltooiing van Taekwondotraining.

 

        
        
        
        
       E-mailen
       Bellen