Onze Filosofie

Visie

Als sportclub vinden wij elke vorm van sport en beweging belangrijk! Of het nou Taekwondo, Aikido, gymnastiek of stijldansen is. 
De belangrijkste vraag die jij jezelf zult moeten stellen is: 'Wat past bij mij en wat wil ik hiermee bereiken?'

Vaak worden wij geconfronteerd met bijvoorbeeld de vraag:  "Welke sport is nou beter; Taekwondo of Karate?". Eerlijk: geen van beide! In onze visie bestaat er geen sport of krijgskunst dat beter is dan de ander. Het is puur persoonsgebonden.

Voorbeeld. 
Ik kan 10 jaar Karate beoefenen en sinds 2 jaar beoefen ik Boksen. Maar als ik mij veel meer thuis voel met Boksen (passie, vermaak en besef), dan haal ik hier veel meer uit mezelf dan de afgelopen 10 jaar met Karate. En omdat je plezier hebt, omdat je het interessant vind en nieuwsgierig bent naar meer; zul je verder kijken dan de sport zelf en haal je daarmee dus ook het maximale uit jouw sport.

Een sport is namelijk niet alleen leren hoe je op bepaalde manieren je lichaam en/of spieren kunt gebruiken. 
Het is ook een levenswijze. Het is een filosofie. Maar het is vooral een keuze.
Een keuze om een filosofie toe te passen in jouw leven waarbij in dit geval de krijgskunst Taekwondo als tool wordt gebruikt. Niet alleen door middel van trap- en vuisttechnieken, maar ook andere elementen zoals discipline, etikette en (zelf-)respect vormen de rode draad bij Taekwondo.

Het is verder kijken dan alleen lichamelijke beweging. Het is eenwording met jezelf en om dat te kunnen doen en daadwerkelijk beseffen, zul je jezelf opnieuw onder de grote loep moeten nemen op lichamelijk en mentaal gebied. Iedereen is zijn of haar eigen ik. Wie ben ik? Wat kan ik? Waar sta ik? En hoe pas ik dit met mijn kunnen het beste toe op mijn leven?

Waarom SC Ilyo?

SC Ilyo kan je hierbij helpen en begeleiden. Jongens, meisjes, mannen of vrouwen.  Of je nou jong of oud bent; met of zonder beperkingen. Iedereen is welkom. Naast onze visie vormen tevens de traditionele aspecten van Taekwondo de rode lijn, namelijk; Discipline, Respect, Etikette en Wilskracht. 
En door middel van Taekwondo als tool, zullen wij ons best doen om het uiterste uit jouw eigen individueel te halen op zowel lichamelijke als mentale vlak.

Wat betekent Ilyo?

In het Koreaans betekent Ilyo vrij vertaald eenheid. Volgens het boedhistische geloof zal de geestelijke beschaving eenheid vormen. Hierin zullen lichaam en geest, ik (subject) en jij (object), geest en gewaarwording(*) een eenheid vormen. Het ideaal van Taekwondo bevindt zich dan ook in deze staat van Ilyo. Het uiteindelijke doel van Taekwondo is een discipline waarin wij ons kunnen concentreren op iedere beweging, onthoudend van aardse obsessies.

* Met gewaarwording wordt bedoeld de momenten waarop je iets beleeft of waarneemt. Dus naast het bewust worden van jouw zintuigen (gevoel, geluid, reuk, beeld of smaak), wordt hiermee ook vormen van emotie (zoals indruk, begrip, besef, ondervinding, ervaring en sensatie) bedoeld.

 
 
 
 
E-mailen
Bellen